Tankar om …

Tankar om …

NYTT EKOSYSTEM 2020 – ÄR DET MÖJLIGT?

Myndigheterna hämtar in information direkt.. scary.. eller bara skönt?

Första gången jag hörde om arbetet med den nya myndigheten var för ca ett år sedan, i mars 2018, och jag förundrades över att jag inte hört om detta tidigare.. eller hade jag gjort det och inte förstått eller reflekterat över vad jag hört?

”Vi hämtar dom uppgifter vi behöver hos företagarna när vi behöver dom, då minskas företagarnas administration /uppgiftslämnande betydligt” Annika Stenberg, Generaldirektör Bolagsverket. Wow – låter bra för de små företagen!

En myndighet som hämtar information. Eller hur blir det? Inskickning av filer har vi ju hållit på med länge.. Kommer du att slippa att tänka på att lämna in och att hålla koll på datum likt idag eller tänka på vilken typ av fil som skall lämnas? Detta är en del av utvecklingen inom digitaliseringen. Det utvecklas hela tiden. Från 2019 gäller arbetsgivardeklaration via Skatteverkets nyhet AGI – arbetsgivardeklaration på individnivå – och då inte på pappersblankett.. bara vid Skatteverkets e-tjänster.

Som det mesta är det en vana. För den som är datavan, van vid filöverföringar och avstämningar för att se att det som förs över är rätt känns det som en efterlängtad lösning – kanske kan man slippa tänka på vissa datums-deadlines. Ligger datan klar är det bara för myndigheten att hämta.

Allt blir i realtid också enligt informationen. Härligt, bara direkt just nu alltså. Ingen väntetid… inte mer än den som människan ”ställer till med” då alltså..

Fyra fokusområden gäller: Minska den administrativa bördan – Skapa standarder – Göra affärsdata tillgänglig – Möjliggöra realtidsdata. Fina fisken säger en administratör, ordning och reda säger en struktör och avstämt och klart i tid säger investerare och myndigheter. Perfekt säger den som är företagare och behöver beslutsunderlag. Snabbt – eller helst igår.

Värre blir det för de data-analfabeter som inte kan tillgodogöra sig varken de grundläggande funktionerna eller finesserna. Ett ”Nordiskt ekosystem för finansiell data” låter spännande för den som hänger med, men för den som inte hängt med men ändå vill fortsätta med att driva företag.. hur blir det för dem? Det verkar bli mer tjänster att sälja för den som kan hänga med och ett större utanförskap för den som inte är datavan. Data-analfabeterna jag känner kommer att få det jobbigt och må sämre än de redan gör – hur tar samhället hand om detta? Eller blir det vi konsulter som får ännu en tjänst att sälja?

Framtidslösningar för alla – eller bara för en del? Nu blev det år 2019 för en vecka sedan. År 2020 skall det nya genomföras. Snart är det nya ekosystemet här – kanske kan vi då använda en del av detta till det som gäller den yttre miljön.. har hört att det ekosystemet håller på att kollapsa. Men då behövs detta nordiska samarbete utvidgas till många fler länder .. och snart kanske vi kan se det som jag tycker vi borde sett för längesedan – att samarbete mellan alla länder är den enda lösningen på sikt – för ekonomi och för den yttre miljön.

//Eva Martin