Ekonomi, skatter.. Hur kul kan det va’?

Ekonomi, skatter.. Hur kul kan det va’?

I början av året kommer dom fler och fler och tätare än någonsin – nyhetsbreven med de bästa tipsen, alla nyheterna och procentsatserna med de nya datumen för återbäringen, i alla fall till oss som är i ekonomibranschen. Skatteverket har också sitt – det är det man längtar mest efter – där får du faktura direkt från källan. Bättre kan det inte bli.

De nya sätten att deklarera är smidiga, enkla och snabba och du får som privatperson snabbt skatt tillbaka om du betalat för mycket löpande under året. Har du digital brevlåda kommer du att få tillbaka redan i april. 2018 fick ca en miljon personer sina skattepengar i april, skriver Skatteverket i sitt nyhetsbrev.

Det innebär att ca en miljon personer har betalat in för mycket skatt löpande under 2017 och lånat ut dessa pengar till staten. Hur mycket eller vilket snitt skriver inte Skatteverket i sitt utskick – men säg att det är ca 1 000 kronor och då har svenska folket lånat ut ca en miljard till staten. Fint av svenska folket men är det inte bättre att svenska folket får lära sig mer om privatekonomi och privatdeklaration och skatter i skolan så att man vet hur man gör när man t ex jämkar för att själv ha hand om sina pengar?

Mer kunskap i privatekonomi skulle hela samhället bli hjälpt av – färre skulle hamna i skuldfällor och skuldsaneringar och fler skulle kunna ta till sig kunskapen om hur pengar kan växa på bästa sätt. Även små belopp växter bättre om de blir omhändertagna på rätt sätt. Att få en grundkunskap som hjälper personer att hantera detta avancerade samhälle vi lever i skulle behövas. Digital kunskap, privatekonomi, hur inkomster fungerar skattemässigtvilka typer av inkomster det finns och för vilka de är tillgängliga… För det är ju egentligen tillgängligt för alla i vårt samhälle – men alla får inte med sig kunskapen om hur man kan använda dem. Hur man så att säga är ”arbetare” eller ”tjänsteman” känner de flesta till, hur man strävar efter att komma framåt i yrken som  anställd. Men alltför många får inte kunskap i hur de tar hand om de pengar de får in – att det är ett kapital –  och t o m kan få dem att växa eller att de skulle kunna driva ett eget företag i egen näringsverksamhet.

Ekonomi har en klang av att vara tråkigt. Men det enda som är tråkigt med ekonom är när man inte förstår den och inte har tillräckligt med kunskap om den för att kunna ta hand om den på bästa sätt. Här är digitaliseringen bra. Fler har åtkomst på ett lätt sätt och i och med digital deklaration kommer fler och fler att upptäcka hur mycket information de kan få även genom den myndighet som kanske satt mest skräck i gemene man.  Skatteverkets hemsida är en guldgruva med massor med information – tillgänglig för alla – och när man loggar in har man sin egna sida med uppgifter man sällan tittat på. Kanske lockar detta till att titta igenom oftare – inte bara för slutskattebeskedet.

Men visst – jag tycker också om att få tillbaka – även om det innebär att låna ut till staten – det känns ju alltid bättre att få tillbaka än att behöva betala restskatt, det kan jag inte säga annat. Och det kanske inte är fördelaktigt sparande men det är pengar som du inte ser och som känns som att de blir lite extra till våren.

Du som hänger på låset (d v s inloggningen till datorn) redan den 19 mars och är heldigital får tillbaka ditt utlånade kapital redan april.  Grattis – det känns nästa som vinst även om pengarna hela tiden varit dina

// Eva Martin